IBS verlicht logistiek bij Velleman

Velleman, gelegen in het Oost-Vlaamse Gavere, is vandaag één van de voornaamste producenten en distributeurs van elektronicaproducten. Met de komst van een gloednieuw magazijn als gevolg van een groeiend productaanbod, was een investering in een geavanceerd systeem voor magazijnbeheer een logische stap in het verdere groeitraject van de onderneming.

Bedrijfsprofiel

Velleman ontwikkelt en distribueert een uitgebreid assortiment van elektronicaproducten. Het aanbod is bijzonder gevarieerd en reikt van consumer- , CCTV- en PC-producten, hulpstukken en werktuigen tot elektronische bouwkits, domotica en audio-en verlichtingssystemen.

In totaal distribueert Velleman circa 18.000 verschillende producten aan ongeveer 1.700 dealers wereldwijd. Perel en HQ Power zijn slechts enkele van de vijftig merken die door de onderneming worden verdeeld.

Velleman heeft aan- en verkoopkantoren over de hele wereld. Het hoofdkwartier en tevens centrale distributiepunt van de onderneming is gevestigd in Gavere. Daarnaast beschikt Velleman over een kleinschaliger distributiecentrum in de VS.

Het bedrijf telt 165 werknemers wereldwijd en is al jaren in volle bloei. Zo werd Velleman tot vijfmaal toe genomineerd voor de Trends Gazellen, de gerenommeerde bekroning voor de snelstgroeiende onderneming in België.

Oplossing en mogelijkheden

Vóór de implementatie van de IBS-oplossing werd het magazijnbeheer gestuurd door het ERP-systeem, maatwerk dat draait op een Power Systems (AS/400) platform. Deze werkwijze vroeg te veel manuele handelingen en bood te weinig controle. Bovendien kon het systeem de groei moeilijk aan.

Na een management buy-out in 2004 en de tussenkomst van externe investeerders, sloeg Velleman volop de vernieuwing in. Nieuwe kantoren en showrooms werden gebouwd en er kwam een gloednieuw magazijn van 35.000 kubieke meter.

In samenspraak met het externe adviesbureau voor logistiek, Logflow, werd een geavanceerd magazijnconcept uitgewerkt. Dat concept omvatte een reeks nieuwe functionaliteiten zoals scanning, replenishment, Kardex Shuttles, ontkoppelpunten, een nieuwe verpakkingsmodule, tracking en tracing, ...

Vervolgens ging men op zoek naar een softwareleverancier die kon beantwoorden aan de vooropgestelde eisen. Er werden een vijftal vooraanstaande spelers in de WMS-markt geëvalueerd. Na een uitvoerige selectieprocedure koos Velleman voor IBS Dynaman.

Met IBS Dynaman haalde Velleman uiterst geavanceerde WMS-software binnen. IBS Dynaman combineert de functies van klassieke systemen voor magazijn- en productiebeheer in één geïntegreerde, flexibele softwareoplossing. De ondersteunde processen reiken van goederenontvangst over voorraadbeheer tot verzending.

De keuze voor IBS Dynaman was snel gemaakt, zo vertelt Bruno Loosveldt,
logistics manager bij Velleman. ‘Wij hadden duidelijk onze eisen gedefinieerd waaraan het pakket moest beantwoorden. Na de demo was ik onmiddellijk overtuigd van de functionaliteit van IBS Dynaman.’

In 2008 startte IBS met de implementatie van IBS Dynaman. Velleman opteerde voor een gefaseerde aanpak om eventuele onderbrekingen in de distributieactiviteiten te vermijden. Loosveldt vult aan: ‘We namen zone per zone in gebruik volgens een vooropgestelde planning. Het laatste deel, de verpakkingsmodule, dat volledig op maat werd geschreven naar het concept van Logflow, was zowel voor ons als voor IBS de grootste uitdaging. Uiteindelijk is IBS er perfect in geslaagd om het geheel zonder veel problemen te implementeren.’

Loosveldt vervolgt: ‘Vandaag worden artikelbeheer, orderingave en facturatie
bijgehouden door het ERP. De gegevens worden doorgestuurd naar IBS Dynaman dat de processen voor inbound, locatiebeheer, outbound, verpakking en verzending stuurt. Ook het workloadbeheer als tracking & tracing van alle taken in de logistieke flow wordt door IBS Dynaman aangestuurd.’

Ondertussen heeft IBS Dynaman zijn efficiëntie bewezen. ‘Onze werknemers stonden in het begin nogal kritisch tegenover de vernieuwing. Ze hebben hun mening snel moeten bijstellen. Vandaag zouden ze IBS Dynaman niet kunnen missen’, vertelt Loosveldt.

‘Ook onze dienstverlening naar de klant toe verloopt nu veel beter. We beschikken over accurate voorraadinformatie. We verliezen geen tijd meer met het zoeken naar artikelen. En door tracking en tracing kunnen we producten continue traceren, wat van groot belang is voor onze orderopvolging. Het is duidelijk dat IBS Dynaman belangrijk is geweest voor de vooruitgang van Velleman’, besluit Loosveldt.

Toekomstplannen

Het productassortiment van Velleman blijft toenemen en dus is er meer magazijnruimte nodig. Daarom zal Velleman binnenkort de oude magazijnen vernieuwen en vervangen door hoogbouw. In de zeer nabije toekomst zal Velleman samen met Logflow het artikelbestand evalueren om een optimale automatisering te garanderen.

Velleman blijft hiervoor ook een beroep doen op IBS. Bruno Loosveldt vertelt: ‘We kennen ondertussen elke consultant in het Dynamanteam. De communicatie tussen beide partijen verloopt uitstekend. Dat maakt onze samenwerking met IBS niet alleen rendabel, maar ook gewoon aangenaam. Dat is alles wat je kan wensen van een goede softwareleverancier.’

Get More Information

Bedrijfsprofiel

Naam: Velleman
Activiteit: ontwikkelen
en distribueren van
elektronicaproducten
Regio: wereldwijd, hoofdkwartier in
Gavere, België
Aantal werknemers: 165 wereldwijd
Omzet: 37 miljoen EUR
Website: www.velleman.eu

Problematiek

 • Snelle uitbreiding en groei
 • Nood aan overzicht en controle
 • Nood aan automatisering van
  magazijn
 • Nood aan een betere en
  uniforme informatievoorziening.

Oplossing

 • Dynaman: geavanceerde software voor
  automatisering van magazijn
 • Modules voor:
  - inbound
  - opslag
  - outbound
  - verpakking

Meerwaarde

 • Efficiënter en gerichter werken
 • Vermindering van fouten
 • Transparante processen
 • Strikte procescontrole
 • Verhoogde interne controles
 • Nauwkeurige gegevensregistratie
  en informatie
 • Tijdsbesparing
 • Minder personeelsbezetting