Gryson rolt optimaal met IBS

Roll your own tobacco - zo luidt de baseline van Gryson. De fabrikant van roltabak is gevestigd in het West-Vlaamse Wervik en blijft, ondanks de achteruitgang van de tabaksindustrie, opmerkelijk snel groeien. Gryson verwerkt vandaag zo’n 3,5 miljoen kilogram roltabak per jaar. Daarmee concurreert de onderneming rechtstreeks met mastodonten als British American Tobacco en Imperial Tobacco. Dat vroeg om een investering in de automatisering van voorraad- en productiebeheer.

Bedrijfsprofiel

Gryson werd opgericht in 1984 en is vandaag de grootste producent van roltabak in België. Gryson verwerkt, versnijdt en verpakt tabak voor rolsigaretten. De roltabak wordt hoofdzakelijk verkocht onder eigen merknamen. Vooral het merk Fleur du Pays scheert hoge toppen, naast andere vermaarde huismerken als Orlando, Djembé, Domingo en Arizona.

Het bedrijf telt zo’n 150 werknemers en is in volle bloei. De tabaksfabrikant werd tweemaal op rij uitgeroepen tot Trends Gazellen Ambassadeur in de categorie grote ondernemingen in West-Vlaanderen. Ook vandaag nog blijft de onderneming groeien. Gryson breidt haar commerciële activiteiten steeds verder uit en gaat voortdurend op zoek naar nieuwe exportmarkten.

Gryson exporteert naar ongeveer zestig landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Kroatië. Daarmee behoort de onderneming tot de internationale top tien van roltabakproducenten - naast spelers als Imperial Tobacco en British American Tobacco.

Oplossing en mogelijkheden

Na de overname van Arvic in Wervik investeerde Gryson volop in deze nieuwe vestiging. De productieoppervlakte werd uitgebreid, waarna de productie van Houthulst naar Wervik verhuisde. Omdat het magazijnbeheer niet optimaal verliep - veel manuele handelingen en weinig controle - en met de uitbreiding van hun activiteiten, groeide tegelijkertijd de behoefte aan een degelijk Warehouse Management Systeem (WMS). Gryson ging met de hulp van een externe consultant op zoek naar een softwareleverancier die kon beantwoorden aan de vooropgestelde eisen. Uit een tiental vooraanstaande spelers in de WMS-markt werden vijf leveranciers weerhouden. Na een demoronde koos Gryson voor IBS Dynaman.

Met Dynaman haalde Gryson uiterst geavanceerde WMS-software binnen. Deze oplossing ondersteunt zowel de activiteiten in het magazijn als op de productievloer. Dynaman combineert de functies van klassieke systemen voor magazijn-en productiebeheer in één geïntegreerde, flexibele softwareoplossing.

Lies de Koning, verantwoordelijke accijnzen en logistiek, bevestigt: ‘Dynaman was voor ons de beste keuze. De functionaliteit en de mogelijkheden van dit pakket waren doorslaggevend in onze besluitvorming.’ De Koning argumenteert: ‘Vooral de productiemodule van Dynaman was een doorslaggevende factor. Wij hadden namelijk plannen om op langere termijn naast het magazijn ook de productie te automatiseren. Met Dynaman sloegen we dus twee vliegen in één klap. Bovendien kon Dynaman naadloos worden geïntegreerd met ons ERP-systeem. Dat is maatwerk dat draait op een Power System (AS/400) platform.’

In juli 2008 werd de uiteindelijke beslissing genomen en tekende Gryson voor IBS Dynaman. In september begon IBS met de analyses. Enkele maanden later werd de implementatie opgestart. Gryson opteerde voor een gefaseerde aanpak van de software-implementatie vanwege de gelijktijdige verhuis van Houthulst naar Wervik. Door die gefaseerde aanpak heeft de site nooit stil gelegen.

De implementatie verliep zonder noemenswaardige problemen. ‘Er moeten nog enkele picking rules worden gedefinieerd omtrent een complexe procedure van taksbanden en de daaraan verbonden verschillen in facturatieprijzen. Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd’, aldus Lies de Koning.

Ondertussen heeft Dynaman zijn efficiëntie bewezen. De Koning beaamt: ‘We hebben nu zicht op wat er in voorraad is en wat niet, wat uiteraard van groot belang is voor onze aankopers. Verkeerde of onvolledige bestellingen zijn verleden tijd. Daardoor kunnen we dubbele producties naar onze exportlanden vermijden. Wij werken voornamelijk op bestelling. Een dubbele productie is dus bijzonder kostelijk. Het overgeproduceerde deel zal gewoon in onze stock blijven liggen. Ook belangrijk is dat we nu weten wanneer we verpakkingsmiddelen moeten bijbestellen. Zo vermijden we dat de productie stilvalt.’

Toekomstplannen

Gryson blijft investeren in de toekomst. Zo staan de automatisering van het tweede magazijn in Wervik en een resterend magazijn in Houthulst gepland. In een volgende fase start IBS met de automatisering van de productie.

Gryson anticipeerde op de krimpende markt, de economische recessie en de
achteruitgang van de tabaksindustrie door continue vernieuwing en automatisering. Met deze slimme aanpak is het bedrijf erin geslaagd om tot de absolute wereldtop door te stoten.

Get More Information

Bedrijfsprofiel

Naam: Gryson
Activiteit: verwerken en
verpakken van roltabak
Regio: Wervik en Houthulst
Aantal werknemers: 150
Omzet: 101 miljoen EUR
Website: www.gryson.be

Problematiek

 • Snelle uitbreiding en groei
 • Nood aan overzicht en controle
 • Nood aan automatisering van
  voorraad en productie
 • Nood aan een betere en
  uniforme informatievoorziening.

Oplossing

 • Dynaman: geavanceerde software voor
  automatisering van magazijn & productie
 • Modules voor:
  - inbound
  - opslag
  - productie
  - outbound

Meerwaarde

 • Efficiënter en gerichter werken
 • Vermindering van fouten
 • Transparante processen
 • Strikte procescontrole
 • Verhoogde interne controles
 • Nauwkeurige gegevensregistratie
  en informatie
 • Tijdsbesparing
 • Snelle ROI